Σημαντικά Αρχαιολογικά Ευρήματα στην Περιοχή της Φλώρινας
Δύο μεγάλα έργα υποδομής στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Φλώρινας αποκάλυψαν πολύτιμους θησαυρούς που ενισχύουν τις γνώσεις μας σχετικά με τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν το «Αρδευτικό Δίκτυο Παρορίου» και την «Ανάπτυξη Δικτύων Φυσικού Αερίου Χαμηλής και Μέσης Πίεσης στην Πόλη της Φλώρινας». Μέσα από τις ανασκαφές και τις κατασκευαστικές εργασίες, οι αρχαιολόγοι απέκτησαν μία πιο αναλυτική και ολοκληρωμένη εικόνα για την αρχαία ιστορία του τόπου.
Αποκαλύψεις από το Αρδευτικό Δίκτυο
Η πρώτη περίπτωση αφορά το Αρδευτικό Δίκτυο Παρορίου, το οποίο, σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα του νομού, συνέβαλε σημαντικά στην αρχαιολογική έρευνα της περιοχής του κάμπου των Κλεινών-Παρορίου. Παρά το γεγονός ότι η ανασκαφική τομή είχε μικρές διαστάσεις (μόλις 0,60 εκ. πλάτος και 1,20 μ. βάθος), οι εργασίες αποκάλυψαν πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων. Αν και τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ήταν λιγοστά, η ανασκαφή του χώρου περιλάμβανε ξεχωριστούς λίθους, πλούσια ευρήματα κεραμικής, απορριμματικούς λάκκους, πίθους και μία λιθόστρωτη επιφάνεια, πλούσιες σε πληροφορίες για την καθημερινή ζωή της εποχής.
Μεταξύ άλλων ευρημάτων, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πήλινα υφαντικά βαρίδια, πηνία και πηλόμαζες που φέρουν στοιχεία οργανικών δομών. Εντυπωσιακό είναι ότι βρέθηκαν επίσης μικρά ζωικά οστά, αποδείξεις καύσης και σιδερένιοι ήλοι. Ιδιαίτερα αξιόλογο αποτελεί ένα σιδερένιο δακτυλίδι με έγγλυφη διακόσμηση και μία ανθρωπόμορφη χάντρα από ύαλο, που καταδεικνύουν τη ζωντάνια και την ποικιλία του πολιτισμού που άνθιζε εδώ από την προϊστορική εποχή έως τα ρωμαϊκά χρόνια.
Η Σημασία του Δικτύου Φυσικού Αερίου
Η εγκατάσταση του εκτεταμένου δικτύου φυσικού αερίου έφερε στην επιφάνεια ένα σύνολο πήλινων αγωγών ύδρευσης και τρεις μεγάλους κτιστούς αγωγούς, οι οποίοι χρησίμευαν για την αποχέτευση των ρεμάτων από τις πλαγιές των βουνών μέχρι το ποτάμι. Αυτοί οι αγωγοί, αν και καλύφτηκαν το 1960 από σύγχρονους δρόμους, συνέχισαν να εξυπηρετούν την αποχέτευση των όμβριων υδάτων, συμβάλλοντας στην αποφυγή πλημμυρών. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, εντοπίστηκαν τρία πηγάδια με λιθόκτιστη δομή, της διάμετρου 40-50 εκ. το καθένα, ενώ η άγνωστη βάθος τους οφείλεται στις κατολισθήσεις που έχουν υποστεί.
Επιπλέον, τρία ρέματα που έχουν εγκιβωτιστεί από το 1960 πρόσφεραν πληροφορίες για τη μορφή του πολεοδομικού ιστού της πόλης και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Τα ρέματα, που βρίσκονται κυρίως στις οδούς Κρέσνας και Σαρανταπόρου, διατηρούν μέχρι σήμερα έντονη ροή νερού, γεγονός που υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα των υδάτινων πόρων για την τοπική κοινοτική ζωή.
Οικονομική Ζωή και Πολιτισμός
Η γεωστρατηγική θέση της πόλης τόνισε την σημασία της στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ότι η περιοχή με την πιο πυκνή συγκέντρωση κεραμικής βρίσκεται στη γειτονιά που είναι γνωστή ως «τσουκαλάδικα» ή «σταμνάδικα», όπου οι πηλοπλάστες προμήθευαν πηλό από το Αρμενοχώρι. Τα κεραμικά αυτά, που λειτουργούσαν έως τα τέλη της δεκαετίας του 1960, χαρακτηρίζονταν από φυτικά και γεωμετρικά μοτίβα, ενώ η ποιότητα των εκμαγείων τους αντανακλούσε τη δεξιοτεχνία και την καλλιτεχνική αισθητική της εποχής.
Αρχαιολογική Έρευνα και Εξελίξεις
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία από τα δύο έργα προσέφεραν στους ερευνητές τη δυνατότητα να εξερευνήσουν σε βάθος την ιστορία της περιοχής, να κατανοήσουν την οργάνωση της πόλης τους τελευταίους δύο αιώνες, καθώς και τον αρχαιολογικό ορίζοντα της περιοχής. Έτσι, συνεχίζεται η διάδοση της γνώσης σχετικά με την σπουδαιότητα των υδάτων για την καθημερινή ζωή των κατοίκων και τη διαχείρισή τους, κάτι που υπήρξε ζωτικής σημασίας για την αποφυγή υγειονομικών προβλημάτων.
Επιπλέον, μέσω του Αρδευτικού Δικτύου του Παρορίου, οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι αποκαλύπτεται η «κώμη» που αναφέρθηκε από κάποιον ιστορικό, υποστηρίζοντας ότι τα νέα δεδομένα δείχνουν την ύπαρξη ενός πολίσματος που εκτεινόταν εκτός των τειχών, ενισχύοντας την αξία του οικισμού στην αλληλεπίδραση με τα γειτονικά κέντρα, όπως η αρχαία Ηράκλεια και η Ελληνιστική Φλώρινα.
Η περιπλοκότητα του γεωμορφολογικού τοπίου, οι υδάτινες ροές και οι περιορισμοί λόγω γεωργικών ιδιοκτησιών προκάλεσαν προκλήσεις κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Όμως, η προσμονή για νέες ανακαλύψεις είναι έντονη, καθώς οι εξελίξεις της αρχαιολογικής έρευνας και η ανασκαφή των δημόσιων έργων ευελπιστούν να συνεχίσουν να παρέχουν πολύτιμα ευρήματα και στοιχεία για την ιστορία της περιοχής.
* Δημιουργήθηκε μία ολοκληρωμένη ανασκόπηση της περιοχής και της ιστορίας της με βάση τις ανακαλύψεις που πραγματοποιήθηκαν.