florinatv.gr
ΔΙΕΘΝΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου θανάτου για τα παχύσαρκα άτομα

Κοινοποίηση

Η αντιμετώπιση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών σε άτομα με παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα μελέτη. Μοναξιά βιώνουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αλλά το εύρημα της μελέτης είναι σημαντικό επειδή τα άτομα με παχυσαρκία την βιώνουν αισθητά περισσότερο.

«Μέχρι σήμερα, στο επίκεντρο της πρόληψης ασθενειών που συνδέονται με την παχυσαρκία βρίσκονταν οι διατροφικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής», δήλωσε στο CNN ο Δρ. Λου Κι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Network Open».

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της συνεκτίμησης της κοινωνικής και ψυχικής υγείας για τη βελτίωση της υγείας των ατόμων με παχυσαρκία», πρόσθεσε ο ερευνητής και προσωρινός πρόεδρος του τμήματος επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από σχεδόν 400.000 άτομα από τη βρετανική BioBank, μια μεγάλη βιοϊατρική βάση δεδομένων και ερευνητική πηγή που παρακολουθεί τους ασθενείς μακροπρόθεσμα. Όσοι συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα δεν είχαν διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο όταν ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα δεδομένα από τον Μάρτιο του 2006 έως τον Νοέμβριο του 2021. Στο διάστημα αυτό, όλες οι αιτίες θανάτου για τα άτομα που είχαν καταταχθεί ως παχύσαρκα ήταν 36% χαμηλότερες σε εκείνα που ένιωθαν λιγότερη μοναξιά, όπως έδειξαν τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κοινωνική απομόνωση βρέθηκε να αποτελεί μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για όλες τις αιτίες θνησιμότητας- συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων- από άλλους παράγοντες όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η κατάχρηση αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή.

Ένα κοινωνικό δίκτυο προάγει την υγεία

Η μοναξιά αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για κακή έκβαση της υγείας. Οι άνθρωποι που ένιωθαν κοινωνικά απομονωμένοι είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από εκείνους που δεν αισθάνονταν έτσι, σύμφωνα με μια μελέτη του 2023.

«Όλοι μας νιώθουμε μοναξιά κάποιες φορές, αλλά όταν αυτό το συναίσθημα είναι μόνιμο, μπορεί να λειτουργήσει ως μια μορφή χρόνιου στρες, το οποίο είναι ανθυγιεινό», εξήγησε ο Τουρχάν Κάνλι, καθηγητής ολοκληρωμένης νευροεπιστήμης στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης.

«Ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να συμβεί αυτό είναι μέσω των ορμονών του στρες που επηρεάζουν αρνητικά τον οργανισμό», πρόσθεσε.

Επιπλέον, τα κοινωνικά απομονωμένα άτομα μπορεί να μην λαμβάνουν τακτική ιατρική φροντίδα ή να έχουν άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ, σύμφωνα με τον Κάνλι. Η διατήρηση ενός κοινωνικού δικτύου, η τακτική σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή είναι δραστηριότητες που προάγουν την υγεία, καταλήγει ο επιστήμονας.

ΠΗΓΗ: CNN ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

14η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

omada diktyou

Μήνυμα Δημάρχου Αμυνταίου για τη γιορτή της Μητέρας

omada diktyou

Σύνδεση ακινήτων με το νέο δίκτυο αποχέτευσης στην περιοχή του Φιλώτα

omada diktyou