Ενημέρωση στην Αγροτική Κοινότητα για τον Curtobacterium flaccumfaciens
Ανακοινώνουμε στους αγρότες, με ιδιαίτερη έμφαση στους παραγωγούς φασολιών της Π.Ε. Φλώρινας, ότι, σύμφωνα με τον έλεγχο που πραγματοποίησε η ΔΑΟΠ.Ε. Φλώρινας, βρέθηκε η παρουσία του επικίνδυνου οργανισμού καραντίνας Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens σε δείγμα σπόρων φασολιών που προήλθαν από την περιοχή Πρεσπών. Το συγκεκριμένο δείγμα, το οποίο είχε ληφθεί στο πλαίσιο του ετήσιου εθνικού προγράμματος επισκοπήσεων, αναλύθηκε εργαστηριακά από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και βρέθηκε θετικό. Σύμφωνα με το άρθρο 3 και το παράρτημα ΙΙ του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/2072, το παραπάνω βακτήριο αναγράφεται ως Ενωσιακό επιβλαβής οργανισμός καραντίνας στην Ε.Ε.
Στο πλαίσιο της προστασίας από την εισαγωγή, την εγκατάσταση και τη διασπορά του Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens, ζητούνται επίσημα μέτρα, σύμφωνα με το άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, από την υπηρεσία ΔΑΟ Π.Ε. Φλώρινας και το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.
Βασικές Πληροφορίες για τον Επιβλαβή Οργανισμό Καραντίνας
Το βακτήριο Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens προκαλεί την ασθένεια που είναι γνωστή ως «βακτηριακή μάρανση του φασολιού (Bacterial wilt of Phaseolus spp.)». Ο κύριος ξενιστής του είναι τα είδη φασολιών (Phaseolus sp.), ωστόσο, προσβάλλει σε χαμηλότερο βαθμό και άλλες καλλιέργειες, όπως η σόγια, το μπιζέλι, το βίκο και διάφορα είδη ζιζανίων ή φυτών.
Η ασθένεια αυτή χαρακτηρίζεται από συμπτώματα μάρανσης κατά τη διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας. Τα φύλλα μπορεί να ανακάμψουν το απόγευμα αλλά αργότερα εμφανίζουν ξήρανση και καστανή απόχρωση. Είναι συχνά παρατηρήσιμες χρυσοκίτρινες νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα, οι οποίες διαφέρουν από αυτές που προκαλούνται από το Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli. Τα προσβεβλημένα φυτά γίνονται ελαφρώς αποφυλλωμένα, με εσωτερική παραμόρφωση των αγγείων ξύλου, και σε ακραίες περιπτώσεις, παρατηρείται νανισμός και σχισμή στο στέλεχος.
Η μετάδοση του βακτηρίου είναι δυνατή μέσω σπόρων, νερού ποτίσματος, και πληγών από γεωργικά εργαλεία ή έντομα, ενώ η επιβίωσή του στο έδαφος μπορεί να συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο καλλιεργητικές περιόδους.
Μέτρα και Έλεγχοι για την Παθητική Καταπολέμηση
Η ΔΑΟ Π.Ε. Φλώρινας θα προχωρήσει σε μακροσκοπικούς ελέγχους των καλλιεργειών σύμφωνα με τη μεθοδολογία των επισκοπήσεων. Σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτων συμπτωμάτων, θα ληφθούν δείγματα για εργαστηριακή επιβεβαίωση της ύπαρξης του οργανισμού. Θα διεξαχθούν επίσης εργαστηριακοί έλεγχοι για την ανίχνευση λανθάνουσας μόλυνσης.
Συνιστώμενα Μέτρα Προφύλαξης:
- Απαγόρευση της χρήσης μολυσμένων σπόρων για νέες σπορές.
- Χρήση πιστοποιημένου σπόρου που έχει ελεγχθεί για την απουσία του βακτηρίου.
- Ανοίγονται διαδικασίες για την άμεση καταστροφή προσβεβλημένων καλλιεργειών, με κατάλληλη διαχείριση υπολειμμάτων.
- Υποχρεωτική διετής αμειψισπορά όπου έχει εντοπιστεί το βακτήριο.
- Καταστροφή «φυτών εθελοντών» και ζιζανίων που ενδέχεται να είναι ξενιστές.
- Αποφυγή άρδευσης με τεχνητή βροχή σε καλλιέργειες ξενιστές.
- Ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα για προστασία από νέες μολύνσεις.
- Βαθιά ενσωμάτωση υπολειμμάτων μετά την ολοκλήρωση καλλιεργειών.
Για την αναφορά ύποπτων κρουσμάτων που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, οι παραγωγοί μπορούν να επικοινωνούν με τους γεωπόνους – φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟ Π.Ε. Φλώρινας.
Ηλιοπούλου Κυριακή: τηλ. 2385054553
Βοσκόπουλος Γεώργιος: τηλ. 2385054552
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ