florinatv.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΦΛΩΡΙΝΑ

Απάντηση της Δημοτικής Αρχής στο Δελτίο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης

Κοινοποίηση

Διαβάσαμε με έκπληξη την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την απόφαση της κοπής δέντρων στο Αμύνταιο. Η έκπληξη έγκειται στο γεγονός ότι η ήσσονα αντιπολίτευση συνεχίζει να ανασκαλεύει ζητήματα που έχουν απαντηθεί ξανά και ξανά, με τον πιο επίσημο και θεσμικό τρόπο.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν κρύφτηκε ποτέ. Η ενημέρωση των πολιτών, με ειλικρίνεια, αποτελεί από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα και τα δείγματα γραφής της στον τομέα αυτό, στους λίγους μήνες που διοικεί, δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει αναπλάσεις στους υφιστάμενους κοινόχρηστους χώρους και κατασκευή των απαραίτητων στοιχείων, για την εφαρμογή της εγκεκριμένης κυκλοφοριακής μελέτης.

Ας δούμε, όμως, ένα ένα τα σημεία για τα οποία η Λαϊκή Συσπείρωση μας εγκαλεί:

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κοπή των δέντρων στο κέντρο του Αμυνταίου ήταν ίσως η δυσκολότερη που κλήθηκε να λάβει μέχρι σήμερα, μιας και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εξέφρασαν σε κάθε τόνο την ευαισθησία τους για το θέμα αυτό. Να τονίσουμε εδώ, ότι η απόφαση για την κοπή πάρθηκε έπειτα από θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Νομού Φλώρινας.

Κατηγορούμαστε ότι αποφασίζουμε χωρίς διαβούλευση, τη στιγμή που –για να υπενθυμίσουμε σε όσους έχουν κοντή μνήμη- το συγκεκριμένο θέμα αποσύρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να επαναξιολογηθεί η αναγκαιότητα κοπής και να διερευνηθεί η πιθανότητα μεταφοράς και επαναφύτευσης κάποιων δέντρων -έστω και ενός- και επανήλθε αφότου τα δέντρα ελέγχθηκαν, ένα προς ένα, ξανά.

Τα δέντρα που θα κοπούν θα είναι 48 και όχι 88, όπως αναφερόταν στην αρχική εισήγηση.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν είπε πότε ψέματα πως δεν θα κοπεί κανένα δέντρο. Ο καθένας έχει την ευθύνη των λόγων του και οι ευθύνες των συγκεκριμένων λόγων θα πρέπει να αναζητηθούν στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Επειδή ο Δήμος όμως προφανώς έχει συνέχεια, τόσο για την ευημερία των πολιτών όσο και την ανάπτυξη του τόπου, καθώς αν η κάθε νέα Δημοτική Αρχή πετούσε στον κάλαθο των αχρήστων τις μελέτες  και   σταματούσε   τα  εξελισσόμενα  έργα   της   προηγούμενης θα καταλήγαμε σε έναν φαύλο κύκλο απραξίας,  είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελέσουμε το έργο που εγκρίθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Περίοδο.

Όσον αφορά δρόμους και πεζοδρόμια, η Δημοτική Αρχή έχει την υποχρέωση αλλά και την ευαισθησία της διασφάλισης της απρόσκοπτης και ασφαλούς κίνησης τόσο των πεζών όσο και των οχημάτων. Η λέξη «πεζοδρόμιο» υποδεικνύει τη χρήση από πεζούς και η μη απρόσκοπτη διέλευση συνεπάγεται ευθύνες.

Επιπλέον, έχει την υποχρέωση της μη κατασπατάλησης του Δημοσίου Χρήματος.

Απόψεις του τύπου «αφήνουμε τα δέντρα να καταστρέφουν τα πεζοδρόμια και τα ξαναφτιάχνουμε κάθε λίγα χρόνια», δεν συνάδουν με το πνεύμα και τις υποχρεώσεις της Δημόσιας Διοίκησης.

Αναφορικά με την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, οφείλουμε να τονίσουμε το αυτονόητο, πως σε κάθε παρέμβαση τηρείται κατά προτεραιότητα η διασφάλιση της ομαλής διέλευσης όλων των συνανθρώπων μας, είτε αυτοί έχουν κινητικά προβλήματα, είτε προβλήματα όρασης, είτε οποιαδήποτε άλλη δυσκολία. Η ομαλή πρόσβαση σε ΑμεΑ, βέβαια,  εκτός από ράμπες, διαδρομές για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και οριοθετημένες θέσεις παρκαρίσματος, εξασφαλίζεται και με επίπεδα πεζοδρόμια και όχι με διαδρομές σλάλομ ανάμεσα σε σπασμένες πλάκες και μεγάλες επιφανειακές ρίζες δέντρων.

Για τον λόγο αυτό, τα δέντρα που θα κοπούν θα αντικατασταθούν από βαθύρριζα, ώστε να εξασφαλίσουμε την επίλυση ενός προβλήματος που ταλανίζει τον Δήμο για χρόνια.

 Όλα τα δέντρα που θα κοπούν θα αντικατασταθούν με αναλογία 1 προς 10. Ένα δέντρο θα μπαίνει στη θέση αυτού που κόπηκε και 9 θα φυτεύονται περιαστικά. Η φύτευση θα γίνει με εθελοντική συμμετοχή σχολείων και συλλόγων. Έχει ήδη προβλεφθεί η δυνατότητα άρδευσής τους, καθώς και η κατά περίπτωση χορήγηση πιστοποιητικών υιοθεσίας, από Επίσημη Αρχή, ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν μια ξεχωριστή σχέση με τα δέντρα διαμορφώνοντας, βήμα βήμα, μια συνολική περιβαλλοντική συνείδηση.

Γνωρίζουμε καλά πως το συγκεκριμένο θέμα δημιουργεί εν πρώτοις δυσάρεστα συναισθήματα, μα -καλώς ή κακώς- οι αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής δεν πρέπει να λαμβάνονται με όρους λαϊκισμού ή  εντυπώσεων,   αλλά   συνυπολογίζοντας  όλους  τους   παράγοντες   και  τις  συνιστώσες   που  προκύπτουν από τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις της Διοίκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έκκληση για ορθολογιστική χρήση του νερού – Προγραμματισμένεςδιακοπές υδροδότησης στην Δ.Κ. Νυμφαίου…

omada diktyou

Εθελοντική δράση Let’s do it Greece, στο Αμύνταιο

omada diktyou

Σε ποια σημεία γίνονται δωρεάν rapid test την Πέμπτη 21 Μαρτίου

omada diktyou