Επικινδυνότητα Οικισμών και Πυροπροστασία στον Δήμο Φλώρινας
Η πλειοψηφία των οικισμών του δήμου Φλώρινας εντάσσεται στη 2η μέση κατηγορία επικινδυνότητας, όπως φαίνεται αναλυτικά στους πίνακες που ακολουθούν. Η αξιολόγηση της επικινδυνότητας των οικισμών πραγματοποιήθηκε με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία ορίζονται στον κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (ΦΕΚ 3475/24-05-2023).
Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, έχουν ληφθεί υπόψη παράγοντες όπως μορφολογικά χαρακτηριστικά, κλιματολογικές συνθήκες, κλίση οικισμού, βλάστηση, φυτική καύσιμη ύλη, υποδομές, δίκτυα και ιστορικό πυρκαγιών. Αυτοί οι παράγοντες είναι καθοριστικοί για την εκτίμηση του κινδύνου έναρξης και διάδοσης δασικής πυρκαγιάς.
Οι δημότες που επιθυμούν να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες σύμφωνα με τον κανονισμό πυροπροστασίας και διαθέτουν ακίνητα εντός των οικιστικών συνόλων, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τους προαναφερόμενους βαθμούς επικινδυνότητας ανά οικισμό ή περιοχή.
Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας
Ο κανονισμός πυροπροστασίας είναι εφαρμοστέος στα δομημένα ακίνητα που βρίσκονται σε ή πλησίον δασικών και περιαστικών εκτάσεων και περιλαμβάνει ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια αυτών. Αυτό σημαίνει ότι η προστασία δεν περιορίζεται μόνο στις περιοχές εντός δασών, αλλά επεκτείνεται και σε κτίρια εντός παρκών και οικιστικών περιοχών.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κανονισμός δεν ισχύει για καλλιεργούμενες εκτάσεις, ούτε και για βοηθητικά κτίσματα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποθήκευση εργαλείων και υλικών γεωργικής δραστηριότητας.
Σκοπός της Αξιολόγησης
Σκοπός της αξιολόγησης της επικινδυνότητας των οικισμών είναι ο καθορισμός και η εφαρμογή κατάλληλων μέτρων πυροπροστασίας, ώστε να ενισχυθεί η πυρασφάλεια κάθε οικισμού. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της τρωτότητας στις πυρκαγιές και τον περιορισμό της διάδοσης τους.
Για οικισμούς που περιβάλλονται από δασικές εκτάσεις, η αξιολόγηση πραγματοποιείται σε ενιαίο επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά της περιοχής, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή διαχείριση του κινδύνου. Η κατηγοριοποίηση της επικινδυνότητας πραγματοποιείται με βάση δεκατέσσερις αντικειμενικές παραμέτρους που χωρίζονται σε έξι ομάδες, όπως είναι τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, οι κλιματολογικές συνθήκες και η βλάστηση.
Κατηγοριοποίηση και Χαρακτηριστικά Οικισμών
Οι οικισμοί κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις κατηγορίες βάσει των ανωτέρω κριτηρίων. Η αξιολόγηση αυτή αναλύει αντικειμενικά χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως η τοπογραφία, οι κλιματολογικές συνθήκες και η παρουσία υποδομών. Αυτό επιτρέπει στους αρμόδιους φορείς να προσαρμόσουν τα μέτρα προστασίας ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε περιοχής.
Στην περίπτωση οικιστικών περιοχών, η ολοκληρωμένη αξιολόγηση των κινδύνων συμβάλλει στην ανάπτυξη στρατηγικών που μπορούν να περιορίσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιών και να προάγουν αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης.
Εκ του Αυτονόμου Τμήματος Πολιτικής Προστασίας αναμένονται διαρκείς ενημερώσεις και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών και των περιβαλλοντικών συνθηκών στην περιοχή.